1 april — 27 maj, 2022

LAIBACH KUNST - APOKALIPSA IN OSTALE ZGODBE

Laibach

Kurator

Laibach

Poglavitno delo razstave predstavlja monokromatski tetraptih, ki upodablja znamenit biblični motiv štirih jezdecev apokalipse. Delo je povzeto po istoimenski tapiseriji, ki naj bi jo 1937 ustvaril nemški režimski umetnik Werner Peiner (1897–1984). Skupina je ta motiv kot konceptni vizual prvič uporabila v kontekstu svoje predelave znamenitega albuma skupine Beatles, Let it Be, objavljene leta 1989, dobro desetletje nazaj pa je ta monumentalni poliptih ustvarila v tehniki olja na platno. Delo je naslovljeno Eber, Saliger, Dachauer, Keller − štirje jezdeci apokalipse, kar neposredno aludira na istoizvorne psevdonime kolektiva, ki funkcionirajo po principu četvernega anonimnega članstva.

Poleg jezdecev apokalipse ostale zgodbe iz naslova razstave predstavlja pet platen iz serije Restavracija, ki obsega prepoznavne motive, ki smo jih že večkrat zasledili v opusu Laibach Kunsta. Velike, z barvami nasičene slike, vsebujejo prevladujoče podobe delavca – kovinarja, jelena in sejalca.

Referenčno polje za ta dela se, z mnogo replikami in transformacijami, razteza že od leta 1982 in 1983, ko so Laibach svoje izvorne slike s temi motivi prvič razstavili v ljubljanski galeriji Škuc. Njihove retroavantgardistične apropriacije podob se tudi tokrat plastijo in nanašajo na politiko in zgodovino umetnosti. Štirje jezdeci apokalipse in slike iz serije Restavracija, ki jih lahko občudujemo na pričujoči razstavi v Galeriji Y, so bile sicer premierno predstavljene leta 2009 na pregledni razstavi Ausstellung! Laibach Kunst − Rekapitulacija v muzeju moderne umetnosti Muzeum Sztuki v Łódźu na Poljskem.

Nedvomno spodbudna in za številne oboževalce stimulativna je premisa, da je razstava prodajne narave. S prvo večjo prodajno razstavo v Sloveniji in v sodelovanju z Galerijo SLOART Laibach vstopa v ospredje novega, urejenega in transparentnega slovenskega umetniškega trga, ki ga sistematično razvija Galerija SLOART. Poleg petih ekskluzivnih akrilnih slik iz serije Restavracija in štiridelne oljne mojstrovine Štirje jezdeci apokalipse bo pri SLOART na voljo nabor njihovih klasičnih grafik iz serije Rdeči revirji, odtisnjenih na kovinskih ploščah. Čeprav gre za majhno in konceptualno zaključeno kolekcijo likovnih del, gre obenem nedvomno za eno dražjih in potencialno najbolj zaželenih umetniških serij sodobnega slikarstva v Sloveniji, zato je ta razstava odlična priložnost za zbiratelje, da dopolnijo svoje umetniške zbirke z redkimi, toda pomembnimi deli skupine Laibach.

Spremni strokovni tekst v katalogu je prispevala umetnostna zgodovinarka Barbara Borčić.

Razstavo je organiziral Zavod za razvoj umetniškega trga (Galerija Y) v sodelovanju z ostalimi partnerji.